Czym jest kawa zbożowa?

11 miesięcy ago admin 0

Na tak postawione pytanie wielu miłośników kawy odpowie, że kawa zbożowa to nie kawa. Że prócz koloru i nazwy nie ma z nią nic wspólnego. Jest popularna głównie wśród kobiet ciężarnych. Wielu rodziców kupuje ją na od Cafe Silesia i podaje wyłącznie dzieciom, które pragną być dorosłe podczas rodzinnego śniadania. Ale czy kawa zbożowa faktycznie nie ma żadnych walorów dla osób dorosłych?

Skąd ją pozyskujemy?

Kawa zbożowa pojawiła się w Europie w XVIII wieku w Holandii i przez wschód przywędrowała do Polski. Zasmakowali w niej głównie niezbyt bogaci mieszczanie. Nie był to jednak produkt należący do najtańszych. Wraz z możliwością hodowli w Polsce zbóż i składników niezbędnych do tworzenia kawy zbożowej spadła jej cena, przez co stała się jeszcze popularniejsza. Pomimo licznych zawirowań w historii, kawa zbożowa była ceniona przez Polaków zarówno w czasie obu wojen, jak i okresu PRL. Dziś ponownie wraca do łask. Z kawą klasyczną faktycznie ma niewiele wspólnego. Przede wszystkim nie jest ona pozyskiwana z ziaren kakaowca, a z mieszanki zbóż – jęczmienia, pszenicy i żyta. Jednym z najbardziej znanych składników kawy zbożowej jest cykoria –dodatek, który nadaje jej charakterystycznego aromatu. Dzięki śladowej ilości buraków cukrowych, mimo braku słodzenia, jest ona delikatnie słodka.

Zdrowie w filiżance!

To zaleta nie do podważenia. Kawa zbożowa jest bogata w niezwykle cenny błonnik, który jest łatwo przyswajalny i reguluje pracę przewodu pokarmowego. Powodując uczucie sytości sprzyja odchudzaniu. W kawie zbożowej znajdziemy również wiele składników mineralnych i pierwiastków, między innymi selen, magnez oraz witaminy z grupy B. Zawarta w niej cykoria dba o odpowiednie pH w jelitach, co sprzyja ich prawidłowej pracy. Nie pozostaje zatem nic innego jak odwiedzić stronę https://www.cafesilesia.pl i wprowadzić kawę zbożową do swojego codziennego jadłospisu!