Najlepsza włoska kawa? Kawa Lavazza!

3 miesiące ago admin 0

Nie bez przyczyny Lavazza uważana jest za najlepszą włoską kawę i jedną z najlepszych na całym świecie. Od przeszło 100 lat rodzinna firma dba, by nasiona kawowca, z których tworzony jest produkt pochodziły z najlepszych upraw. Lavazzy nie sposób pomylić z żadną inną kawą. Cechuje ją niepowtarzalny, aromatyczny smak tradycyjnej mieszanki. Pora przekonać się jak wygląda cały proces produkcji.

Zbieranie ziaren i pierwsze procesy przetwórcze

Owoce kawowca zbierane są na dwa sposoby. Picking, czyli zbiór ręczny, polega na wybieraniu tylko dojrzałych owoców (zbiór jest jednorodny). Stripping (ręczny lub mechaniczny) to zbieranie owoców z krzewów, na których są one w większości dojrzałe oraz późniejsze dokonywanie selekcji. Kolejnym krokiem jest ekstracja ziaren z owoców metodą mokrą lub suchą. W obróbce mokrej (proces fermentacji ziaren w wodzie, suszenie na słońcu lub w suszarce, usuwanie skórek ochronnych), otrzymywane są ziarna najwyższej jakości. W obróbce suchej (owoce suszą się na słońcu nawet do 3 tygodni) uzyskiwana jest natomiast kawa o mniej jednorodnych ziarnach, tzw. naturalna.

Komponowanie mieszanek

Dokładna receptura kawy wynaleziona ponad 100 lat temu przez Luigiego Lavazza utrzymywana jest w tajemnicy. Wiadomo jednak, że najlepsze mieszanki powstają z 5 do 6 gatunków kawy – ze stuprocentowej arabiki (słodkawe i aromatyczne) lub arabiki i robusty (mocniejsze, bardziej intensywne).

Palenie, mielenie i przechowywanie

Podczas palenia, pod wpływem wysokiej temperatury ziarna przechodzą metamorfozę. Zmieniają kolor, stają się lżejsze, zwiększają objętość, nabierają niepowtarzalnego aromatu. Następnie część mieszanek zostaje zmielona na różne frakcje (drobna, średnia, grubo mielona), w zależności od przeznaczenia. Gotowa kawa lavazza pakowana jest w opakowania z najwyższej jakości materiałów, tak aby jej aromat zachował się jak najdłużej.