Napój z ostrokrzewu paragwajskiego

2 miesiące ago admin 0

Jesteś prawdziwym fanem różnych naparów? Lubisz zgłębiać tajemnice smaku rozmaitych mieszanek suszy? O herbacie czarnej, czerwonej, zielonej i białej wiesz już niemal wszystko? Doświadczenie nauczyło cię, aby tego typu zakupy robić jedynie w dobrych sklepach z herbatą? Pora zapoznać się z ich kolejnym produktem, czyli Yerba Mate.

Czym jest Yerba Mate?

Yerba Mate to napar, który przyrządza się z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Osiągające nawet 15 m wysokości, wiecznie zielone drzewo porasta jedynie niewielki obszar między Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, czyli terytorium Argentyny, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Kraje te zajmują się jego uprawą oraz eksportują go na cały świat. Yerba Mate cechuje się bowiem niesamowitymi właściwościami.

Jak wpływa na organizm człowieka?

Yerba Mate przede wszystkim znana jest ze swoich silnych właściwości pobudzających. Często mówi się o niej, jako o zdrowszej alternatywie dla kawy (nie podrażnia żołądka). Na tym jednak nie koniec. Ludność Ameryki Południowej już od wieków zna i ceni dobroczynny wpływ napoju z ostrokrzewu paragwajskiego. Prócz likwidowania objawów zmęczenia, Yerba Mate oczyszcza i odżywia organizm, zwiększa odporność, poprawia przemianę materii, polepsza samopoczucie, reguluje ciśnienie krwi, ujędrnia skórę, a przy tym, w przeciwieństwie do małej czarnej nie wypłukuje magnezu z organizmu, ani nie zostawia osadu na zębach. Dodatkowo nie powoduje problemów ze snem, a wręcz pomaga regulować proces zasypiania.

Jak parzyć napar?

Aby przygotować Yerba Mate należy nasypać susz do 3/4 objętości odpowiedniego naczynia (tradycyjnie jest ono wykonane z tykwy, drewna lub ceramiki). Każdą porcję należy zaparzać nawet 5-7 razy. Co ważne, napój pije się przez rurkę z sitkiem na końcu.

Zobaczcie jakie herbaty oferuje dla was Sklep z herbatą – Kraina Aromatów