Podano kawę…..

1 miesiąc ago admin 0

To, w czym pijemy kawę warunkuje styl życia jaki prowadzimy, towarzyszący nam nastrój, pora dnia, a nawet sytuacja, w której aktualnie się znajdujemy. W filiżance, w kubku, w szklance… kawa bywa serwowana na wiele sposobów. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w świecie kawowego savoir vivre dobór odpowiedniego naczynia do podania kawy jest równie istotny, co dobór kieliszka do rodzaju alkoholu.

Kawa na ciepło

Naczynie w którym podajemy kawę na gorąco powinno utrzymywać jej temperaturę przez co najmniej 15 minut. Dlatego tak dobrze smakuje kawa w filiżance z porcelany, np. od Home Design. Trudno mówić o jakichkolwiek jej wadach. Chyba jedynym znaczącym minusem jest jej kruchość, co mimo wszystko przy tak licznych zaletach stanowi drobnostkę. Jednak, gdy dbamy o porcelanowe naczynia potrafią one pełnić swoją funkcję przez bardzo długi czas Jedną z zalet porcelanowych filiżanek, które nie tylko pełnią rolę użytkową, ale również ozdobną, jest oczywiście ich atrakcyjny wygląd. Porcelana jest idealna do serwowania gorącej kawy, ponieważ jest bardzo odporna na wysokie temperatury i potrafi utrzymać ciepło naparu.

A gdy serwujemy kawę na zimno…

Wówczas rezygnujemy z porcelany. Wykorzystujemy raczej naczynia szklane o różnych wielkościach i kształtach, dostępne np. na www.h-design.pl. Kawę mrożoną podajemy głównie w wysokiej szklance, czasami ze słomką. Ostatnio modne zrobiły się również naczynia przypominające kształtem słoiki lub żarówki. Ale też ciepłą irish coffee podajemy najczęściej w dużym kielichu bądź w szklance na nóżce z uchem.