Jak stopić czekoladę, by móc wykorzystać ją w kuchni?

3 miesiące ago admin 0

Czekolada – przysmak dzieci i dorosłych. Uwielbiana niemal pod każdą postacią – w tabliczce, w batoniku i w formie czekoladek czy lizaków. Biała, mleczna bądź deserowa, dostępna na www.sklep.savpol.pl robi furorę w branży cukierniczej. Jest jednym z podstawowych składników wielu deserów, ciast, pralin i muffinek. Wykorzystywana do wzbogacania ich smaku lub do dekoracji, np. jako polewa. Coraz popularniejsze stają się także fontanny czekoladowe..

Odpowiednia temperatura topienia czekolady

Z pewnością wielu z nas pamięta sytuację, gdy topiąc czekoladę coś poszło nie tak. Mieszaliśmy, byliśmy ostrożni, dopasowaliśmy miskę do rondelka, a jednak stworzona przez nas polewa nie chciała się ładnie rozlać na wypiekach. Być może sedno tkwi w zbyt wysokiej temperaturze. Odpowiedni dobór temperatury gwarantuje bowiem sukces, natomiast gdy jest ona za wysoka, czekolada zamiast stopnieć zrobi się gęstsza. Czekolada gorzka powinna być roztapiana w temperaturze 50-55°C, mleczna 45-50°C, a biała 40-45°C. Warto o tym pamiętać.

Topienie czekolady w kuchence mikrofalowej

Wystarczy połamać czekoladę i włożyć kostki to naczynia. Ten sposób wymaga jednak ogromnej ostrożności i uwagi. Trzeba to robić stopniowo – najlepiej co 15 sekund wyjmować miseczkę i za każdym razem dokładnie wymieszać. Jest to istotne, ponieważ czekolada grzeje się od środka i na pierwszy rzut oka może wydawać się, że wcale nie topnieje. Tymczasem istnieje ryzyko, że nie zauważymy kiedy zacznie się palić.

Topienie w kąpieli wodnej

To metoda polecana przez cukierników i blogerów kulinarnych. Polega na podgrzaniu wody w garnku do odpowiedniej temperatury i położeniu na nim miseczki z połamaną w środku pyszną czekoladą, proponowaną np. przez Sklep Savpol. Delikatnie mieszając, po pewnym czasie uzyskamy jednolitą konsystencję. Należy jednak pamiętać, że miseczka nie może być za mała, bo para osiądzie na czekoladzie lub dostanie się do niej woda, która spowoduje rozwarstwianie.